Niks zielig, wel deskundig
Joyce is een vrolijke alleenstaande moeder van twee speciale zoons. En als ze iets niet kan uitstaan is het dat iemand zomaar tegen haar zegt: ‘Wat heb jij het zwaar’. “Ik vind mijn kinderen geweldig en ben heel positief ingesteld. Mensen met zogenaamde ‘gewone’ kinderen hebben het volgens mij vaak veel zwaarder. Nee, ik heb absoluut geen problemen met ze. Mijn kinderen zijn altijd bij me en ik geniet van ze.” Ga dus vooral geen dingen voor Joyce invullen: “Je moet niet voor me denken. Maar je kan wel aan me denken.”
“MEE denkt mee waar jij een struikelblok in ziet” zegt Joyce. “Kind uitwonend? PGB aanvragen? Je hebt je eigen begeleider, altijd hetzelfde vertrouwde gezicht. Niet steeds een ander loket. En je werkt echt samen aan een oplossing die bij je past. Dus inderdaad: meedenken. Er wordt niet voor je gedacht alsof je zielig bent. Dat is wel zo prettig.”
“Vertel me niet dat ik het zwaar heb”
Aan een half woord genoeg
“Ik ben destijds door Rinie van MEE goed geholpen bij het regelen van PGB-gewaarborgde hulp. En inmiddels weet ik mijn pad wel te vinden. Als ervaringsdeskundige wil ik anderen helpen hun eigen weg te vinden. Want dat is het wel, ieder heeft hier een eigen weg in te gaan.”
MEE werkt samen met ervaringsdeskundigen als Joyce omdat zij als geen ander weten hoe het voelt. Cliëntondersteuners spreken vanuit kennis en theorie. Maar soms zegt een cliënt “Ik zou willen dat ik met iemand kon praten die hetzelfde heeft meegemaakt.” De herkenning is dan vaak groot. De cliënt en de ervaringsdeskundige hebben vaak aan een half woord genoeg.
Joyce wordt meestal ingezet bij vragen met betrekking tot opvoeding. “Dan ga ik in gesprek met de ouders. Als ik vertel over mijn ervaringen en vragen beantwoord, helpt dat al veel.”