MEE locatie in de buurt

UvA en MEE tonen gevolgen COVID-maatregelen voor mensen met een Lichte Verstandelijke Beperking

Welke lessen uit het verleden kunnen we gebruiken voor de toekomst?

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft met ondersteuning van MEE Amstel en Zaan onderzoek gedaan naar de effecten van corona op kwetsbare doelgroepen, zoals mensen met een lichte verstandelijke beperking (lvb). Met behulp van interviews met mensen uit de doelgroep en met MEE- cliëntondersteuners is onderzocht wat de gevolgen van de corona-maatregelen zijn voor deze kwetsbare mensen. De geïnterviewden hebben daarbij aangegeven hoe deze gevolgen in een eventuele volgende pandemie zoveel mogelijk beperkt zouden kunnen worden.

Het onderzoek heeft drie documentaires en een training opgeleverd voor de bijscholing van beleidsmedewerkers. Deze zijn op 16 september gepresenteerd op het landelijke congres ‘Van pandemie naar pandemisch paraat’ van ZonMW en van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

ZonMw en VWS gebruiken de onderzoek kennis om beter voorbereid te zijn op pandemieën en om de impact daarvan op de samenleving te beperken.

Corona heeft de maatschappij hard geraakt. Voor normaal begaafde mensen was de corona-tijd een moeilijke tijd, maar uit het onderzoek blijkt dat het voor mensen met een lvb nóg veel lastiger geweest.

Oorzaken van de negatieve effecten van coronamaatregelen voor mensen met een Lichte Verstandelijke Beperking:

  • Vanwege hun beperking is het voor mensen met een lvb moeilijker om zelf hun dag in te delen, ze hebben daarom een vaste dag structuur nodig. Bij het wegvallen van werk, dagbesteding en/of andere activiteiten viel die structuur weg.
  • Mensen met een lvb zijn sowieso wat meer geïsoleerd en waren daardoor tijdens de coronaperiode nog vaker eenzaam dan anderen.
  • Hunkering naar sociaal contact maakte hen nog kwetsbaarder voor internet-oplichting.
  • De uitleg vanuit de overheid op tv was voor deze doelgroep niet begrijpelijk, waardoor ze onnodig angstig waren.
  • De corona-regels veranderden soms wekelijks, waardoor ze voor mensen met een lvb niet meer te onthouden waren.

Hoe negatieve effecten pandemiemaatregelen beperkt kunnen worden:

  • Zorg ervoor dat informatie voor het grote publiek eenvoudig te begrijpen is en daarmee voor iedereen toegankelijk.
  • Kijk gedifferentieerder naar welke vorm van ondersteuning er per doelgroep mogelijk en noodzakelijk is. Zet maatwerk in.
  • Handhaaf voor de hele pandemie-periode zoveel mogelijk dezelfde maatregelen en schaf deze pas af als de pandemie-periode voorbij is.

Lessen voor de toekomst

Dit onderzoek maakt deel uit van een grotere evaluatiestudie naar de coronaperiode van VWS en ZonMw. De centrale vraag daarbij is: “Wat moeten we anders doen als er een nieuwe crisis of pandemie ontstaat?”. De uitkomst van dit onderzoek bestaat uit een kwalitatief onderzoek paper, een documentaire, en een digitale training.

Meer informatie over het onderzoek lees je op www.coronatijden.nl.

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to top